Forståelse af TPS - arbejde mod nul fejl og høj effektivitet.

Picture of Søren Vester Rasmussen

Søren Vester Rasmussen |

Læsetid: 7 minutter

Toyota Production System

Ved at implementere TPS (Toyota Production System) principperne minimerer vi afbrydelser i vores produktion af materialehåndteringsudstyr, mens vi stræber efter at reducere produktionsfejl til nul. Forståelse af de individuelle byggesten i TPS er afgørende. Hvis din virksomhed har fokus på lean-principper, hvordan kan du så succesfuldt anvende det verdenskendte Toyota Production System? Her fortæller vi hvordan.

Hvor skal du starte: find anormaliteter

TPS handler om at fremhæve problemer for at løse dem, så du kan opnå mere, med mindre.

At skjule operationelle problemer fører til dyre fejl. At omfavne anormaliteter og lære af dem er afgørende. Ved at forstå den grundlæggende årsag kan vi forbedre og effektivt håndtere problemer.

Den gode nyhed er, at det er muligt at påpege en anormalitet uden at stoppe produktionen øjeblikkeligt. Produktionsfejl kan effektivt undgås ved grundlæggende udvikling, tilpasning og omstrukturering af logistikken. Hvad kræves der? Læs videre.

Anvendelse af "autonomation" - Jidoka

Jidoka er en af ​​grundstenene i TPS for at levere kvalitet gennem automatisk fejlfinding. Det japanske udtryk, oversat som "autonomation," betyder, at automatisering også skal inkludere menneskelig autonomi. Jidoka-princippet beskriver maskinens evne til at stoppe sig selv i tilfælde af fejl, kvalitetsproblemer eller produktionsproblemer. Medarbejderne kan nu gøre mere end blot at overvåge maskinerne for at opdage fejl. De bliver frie til at opbygge og forbedre yderligere systemer, indtil de er helt sikre, pålidelige og omkostningseffektive.

Forebyggelse af tilbagevenden

Når et problem opstår, skal vi løse det, så det ikke sker igen. Lean-tilgangen tilbyder yderligere værktøjer, der sigter mod at opnå nul defekter. En af dem er Dantotsu-metoden, som betyder den uomtvistelige nummer et.

Ved altid at henvise til standardiseret arbejde, sigter Dantotsu mod at visualisere og behandle alle kvalitetsfejl, der opstår i hver afdeling i virksomheden, og lader de respektive teams behandle dem baseret på de 8 trin i problemløsningsprincipperne. Det skal behandles hurtigt, da hastighed er nøglen, når vi taler om kvalitet.

Kørsel efter kundebehov - Just-In-Time

At være omkostningseffektiv kan opnås ved at producere det, der er nødvendigt, når det er nødvendigt, og i den nødvendige mængde. At se på en proces fra et lead-time-perspektiv er en af ​​de bedste måder at levere til kunderne til tiden og opnå markante effektivitetsforbedringer gennem kaizen (kontinuerlige forbedringer).

Taiichi Ohno, arkitekten bag TPS, anerkendte vigtigheden af Just in Time på følgende måde: "Alt, hvad vi gør, er at se på tidsplanen, fra det øjeblik kunden giver os en ordre, til det tidspunkt, vi opkræver pengene, og vi forkorter tidsplanen ved at eliminere det ikke-værdiskabende spild."

Eliminering af spild gennem Kaizen

Lean-tilgangen til forretningsprocesser sigter mod at producere kvalitetsprodukter effektivt gennem fuldstændig eliminering af urimelige krav på produktionslinjen, uregelmæssigheder og spild (kendt som henholdsvis muri, mura og muda på japansk).

TPS for enhver virksomhed

TPS er et system, der kan hjælpe dig med at administrere dine opgaver bedre, give dig klarhed over, hvad du skal gøre, og evaluere, hvor godt du gør det. Det sikrer, at du kan fortsætte uafbrudt, samtidig med at det giver dig indblik i kontinuerlige forbedringer. Disse principper kan anvendes på enhver situation eller proces på arbejdspladsen - også kontorarbejde - men også i dit privatliv. Målet er at styrke mennesker ved at involvere dem i rutinemæssigt afholdte møder, hvor anormaliteter deles og behandles. Prøv det. Du vil blive overrasket over, hvor meget du er i stand til at opnå, selv efter at have implementeret blot en lille del af TPS-standarderne. Det handler ikke kun om penge: medarbejderne vil være mindre stressede og mere engagerede, og medarbejderfastholdelsesraterne vil stige.

Læs mere om TPS

Populære artikler