Hvad er lithium-ion batterier?

Picture of Ib Brun

Ib Brun |

Læsetid: 5 minutter

Li-ion batterier

Lithium-ion er en nyere type batteri, men i modsætning til det traditionelle blysyrebatteri har en meget højere energitæthed og kan derfor opbevare og oplade energi meget hurtigere.

Hvad indeholder lithium-ion-batterier?

Cellerne i lithium-ion-batteriet kan bestå af forskellige cellekemi. De mest almindelige i truck- og bilindustrien er:

  • LFP (lithium, jern, phosphat)

  • NMC (nikkel, mangan, kobolt)

  • NCA (nikkel, kobolt, aluminium)

Hvordan er Toyotas lithium-ion-batteri designet? 

Et lithium-ion-batteri består af et antal celler, der er samlet i et modul. Afhængigt af batteriets størrelse er flere moduler forbundet i serie og danner et batterisystem. Hvert modul er udstyret med et sikkerhedssystem (BMS - batteristyringssystem). Derudover har det komplette batterisystem en overlegen BMS, der styrer og kontrollerer batteriets samlede aktivitet (opladning / stik).
BMS-systemet samarbejder og kommunikerer med trucken. Hvis en celle i et batterimodul går i stykker eller risikerer at blive overophedet, lukker strømforsyningen, og trucken viser en fejlkode. Dette er med til at øge sikkerheden for dig og dine medarbejdere.

Hvordan fungerer lithiumion?

Lithium-ion-batteriet fungerer som et almindeligt batteri. Dog med den fordel, at den har maksimalt output hele tiden, uanset hvor lidt kapacitet der er tilbage i batteriet. Med et traditionelt blysyrebatteri reduceres truckens køreevne, jo mere batteriet aflades, hvilket påvirker både hastighed og løftekapacitet. 

Hvorfor bruge lithium-ion-batterier?

Ved at benytte lithium-ion-batterier opnår du højere kapacitet og højere tilgængelighed på dine trucks, hvilket er med til at øge effektiviteten på dit lager. Derudover skal et lithium-ion-batteri ikke skiftes og kræver heller ingen løbende vedligeholdelse, så du undgår at tage din truck ud af drift og kan i stedet fortsætte uden afbrydelser. 

Ønsker du at opnå øget bæredygtighed i din drift er lithium-ion drevne truck et skridt i den rigtige retning. Batterierne har en længere levetid og et lavere energiforbrug end de traditionelle blysyrebatterier, hvilket både skåner dit CO2-regnskab og din elregning.


Læs om energieffektive batteriløsninger fra Toyota

Populære artikler