Tips til at spare energi med Li-ion-batterier og miljøvenlig kørsel

Picture of Rasmus Vadstrøm

Rasmus Vadstrøm |

Læsetid: 9 minutter

Bæredygtighed , Batteri , Elektriske gaffeltruck

Energi er et populært emne i øjeblikket, i klart fokus på grund af betydeligt højere omkostningsniveauer og også indvirkningen på miljøet på grund af CO2-emissioner. Dette gælder især for virksomheder, der er involveret i materialehåndtering og logistik. Så hvad kan der gøres for at spare energi? Disse spørgsmål besvares i det seneste program i Logiconomi tv-serien. Craig Walby, Toyota Material Handling Europes direktør for produktstyring, diskuterer effekten af at skifte til ny batteriteknologi, og Olivier Drouin, ekspert i sikkerhed og træning, taler om at uddanne chauffører til at skifte fra hurtig til problemfri drift. De besparelser der kan opnås, er overraskende.


Skift til lithium-ion
 

High energy-efficiency with Li-ion forklift trucksLithium-ion-batterier har været tilgængelige i nogle år nu, og de giver betydelige fordele, når det kommer til energiforbrug. De er typisk omkring 30% mere energieffektive end traditionelle blysyrebatterier, hvilket betyder lave energiomkostninger samt lavere CO2-emissioner. Med de nuværende satser betyder dette reducerede driftsomkostninger med mindst € 1 pr. time.

 

Hvorfor bruger alle ikke lithium-ion-batterier?


Det rejser spørgsmålet om, hvorfor alle ikke allerede har skiftet til lithium-ion? Hovedårsagen er omkostninger. Indtil nu er lithium-ion-batterier dyrere end tilsvarende blysyreenheder, og dette har været en barriere for mange brugere. Men se nærmere på det, og historien vil være en anden. For det første kan størrelsen på et lithium-ion-batteri være mindre end en blysyreenhed på grund af den måde, de fungerer på. Regelmæssig opladning under arbejdspauser kan gøre det muligt for et lille lithium-ion-batteri nemt at arbejde et fuldt skift. Så ved at vedtage reviderede opladningsdiscipliner kommer købsomkostningerne til at stemme mere overens med blysyre. Det andet og meget vigtige punkt at overveje er, at levetiden for et lithium-ion-batteri er væsentligt længere - faktisk op til 3 gange længere.

Så hvis du tager disse faktorer med i betragtningen, er det at skifte til lithium-ion ekstremt overbevisende. Ved at optimere batteriets størrelse gennem regelmæssige opladningsrutiner kan du sænke de indledende investeringsomkostninger, du får en længere levetid og energibesparelser på 1 EUR pr. time samt en reduktion på 30 % i CO2-emissionerne.

 

Hvilken indflydelse kan føreren have?
 

Forklift operator training Et andet vigtigt område med muligheder, når det kommer til at spare energi, er førerens rolle. Historisk set har der i travle distributionscentre været lagt vægt på driftshastighed, hvor hurtig acceleration og kraftig bremsning spiller en stor rolle. Undersøgelser har imidlertid vist, at en anden tilgang kan have en dramatisk indvirkning på energiforbruget.

 

Store besparelser med miljøvenlig kørsel


Kontrollerede tests har målt, at energiforbruget kan reduceres med ca. 6 % gennem miljøvenlig kørsel, og CO2-udledningen kan reduceres med 10 %. Desuden er førerne meget modtagelige over for at vedtage denne tilgang på grund af den generelle bevidsthed i samfundet om behovet for at bekæmpe klimaforandringer.


Hvilken indvirkning på produktiviteten?


Den første reaktion fra mange mennesker er en antagelse om, at produktiviteten vil blive påvirket negativt gennem hastighedsreduktion. Dette er dog ikke tilfældet. Nøglen er at justere planlægningen for at give mere fleksibilitet. Derudover er der potentiale for betydelige reduktioner i ulykker og skadesomkostninger, som ofte er forbundet med højtryksoperationer. Ændringen fra "hurtig" til "glat" giver betydelige fordele.


Få hele historien ved at se den seneste Logiconomi-TV episode "Spar på energien".

Udforsk Logiconomi TV

 

Populære artikler