Lagerautomation - bedre arbejdsmiljø og m3-udnyttelse på køle-/frostlageret

Picture of Kim Langhoff

Kim Langhoff |

Læsetid: 6 minutter

Automatisering

Medarbejdere er en mangelvare, m2-priserne er dyre og energipriserne presser omkostnin-gerne i landets køle-/fryse distributionscentre. Det stiller høje krav til fleksible løsninger, der både tilgodeser arbejdsmiljø, pladsudnyttelse og energieffektivitet.

Forsyningskrise, inflation, kraftigt stigende energipriser, mangel på arbejdskraft, dyre kvadratmetre, krav om   bæredygtighed, ændrede forbrugsmønstre. Udfordringerne står i kø for fødevaresektorens forsyningskæder, og  noget lignende gør sig gældende for farma-sektoren. ”Forsyningskæder med behov for temperatyrstyrede lagerfaciliteter bliver først og fremmest udfordret på to områder, nemlig skærpede behov for et godt arbejdsmiljø for medarbejderne og intelligent udnyttelse af de dyre og energikrævende kvadratmetre”,  fortæller Eiler Toft-Andersen, som er Senior Manager i Logistics Solutions, Toyota Material Handling.


Automation forbedrer arbejdsmiljø

Robotter stjæler vores arbejde’, lyder en ofte hørt antagelse. Det er ifølge Eiler Toft-Andersen langt fra korrekt. ”Automation i køle-/frostlagermiljøer reducerer mængden af manuelle, gentagne og fysisk  belastende  arbejdsopgaver og bidrager til at skabe mange andre mere værdiskabende jobfunktioner”, fortæller han. Han fremhæver, at automation i form af for eksempel AGV’er (førerløse  trucks,  red.), avancerede shuttlelagersystemer og moderne lukkede trucks med indbygget varme bidrager til at skabe et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, så fødevare- og farmavirksomheder både kan:

• undgå arbejdsskader og

• fastholde samt tiltrække medarbejdere på et  arbejdsmarked,  hvor  arbejdskraft  er  en  mangelvare.


Lagerautomation udnytter plads og energi

Eiler Toft-Andersen fremhæver også, at automation giver bedre udnyttelse af de dyre kvadratmetre: ”Kombinationen af AGV’er og shuttlelagersystemer giver mulighed for højere udnyttelse af både længde, bredde og højde i et lager. Shuttlesystemer komprimerer mængden af lagervarer og paller, og AGV’er sørger for flowet til og fra shuttlelageret, ligesom AGV’erne også kan sørge for løbende opladning af shuttlernes lithium-ion batterier”. Det sidste peger også på, hvordan automatisering bidrager til virksomhedernes bæredygtighedsarbejde. Lagerautomation er i høj grad drevet af energieffektive lithium-ion batterier. Det bidrager derved til den elektrificering, der er så afgørende for den grønne omstilling.

 

Lagerautomation skaber fleksibilitet

”Der forekommer hele tiden forstyrrelser og ændrede forbrugsmønstre. Så den afgørende nøgle for temperaturstyrede distributionscentres konkurrencedygtighed er fleksibilitet. Den rette balance mellem manuelle trucks og automation bidrager kraftigt til at skabe fleksibilitet, og balancen afhænger af det enkelte lagers layout, kompleksitet, varesortiment, forbrugsmønster, teknologimodenhed etcetera”, fortæller Eiler Toft-Andersen.

Populære artikler